Göteborgs Botaniska Trädgård

Lanseringskampanj.
Event/installation, programhäfte, annonsering, utomhustavlor.

Sedan starten, våren 2014, har vi varje år lanserat Botaniska Trädgårdens Japan tema. Första året slogs besöksrekord med över 10 000 besökare på invigningsdagen och 65 000 besökare under de två första veckorna. Varje år har sedan nya besöksrekord slagits.

I japan invigs våren med en stor hanamipicknick när körsbärsträden står i blom. (Hanami = beskåda blommor). Därifrån kom idén om att inviga hela första Japan året (2014) med en hanami.

Strax innan blomningen kläddes de nakna körsbärsträden i centrala Göteborg (Järntorget, Centralstationen och Linnéplatsen) samt träden i Slottsskogen (vägen som leder till Botaniska) med över 800 rislampor och 40 vindspel. Även ett eget utplacerat körsbärsträd, planterat i en jättetunna mitt på shoppinggatan i centrala Göteborg, dekorerades. Platserna skyltades upp med texten ”Nu handlar det om dagar” och byttes efter invigningen ut till ”Äntligen”. Botaniska kläddes i samma rislampor och vindspel och invigningen hölls med en enorm picknick och japanska kulturaktiviteter i trädgården.

Invigningen lockade besökare från alla åldrar. Barnfamiljer, tonårsgäng, unga par, pensionärer osv.

Kampanjen fotograferades flitigt och spreds stort över sociala medier. Den fick stor uppmärksamhet med flera större artiklar i Göteborgs-Posten, GT/Expressen m fl tidningar. Järntorget blev enligt Expressen den mest fotograferade platsen i Göteborg under perioden.

En ny tradition har fått fäste i Göteborg. Här invigs numera våren med en stor hanamipicknick i Botaniska.

Copywriter: Lisa Schultz, Some kind of wonderful