Göteborgs Botaniska Trädgård

Art direction och design.

Lansering av Botaniska Trädgårdens Japan tema med uppföljande årliga kampanjer. Event/installation, programhäfte, annonsering, utomhustavlor.

I japan invigs våren med en stor hanamipicknick när körsbärsträden står i blom. (Hanami = beskåda blommor). Därifrån kom idén om att inviga hela första Japan året (2014) med en hanami. Första året slogs besöksrekord med över 10 000 besökare på invigningsdagen och 65 000 besökare under de två första veckorna. Varje år har sedan nya besöksrekord slagits. Lanseringen satte en ny tradition på plats i Göteborg. Här invigs sedan dess våren, precis som i Japan, med en stor hanamipicknick i Botaniska.

Strax innan blomningen kläddes de nakna körsbärsträden i centrala Göteborg (Järntorget, Centralstationen och Linnéplatsen) samt träden i Slottsskogen (vägen som leder förbi avfarten till Botaniska) med över 800 rislampor och 40 vindspel. Även ett eget utplacerat körsbärsträd planterat i en jättetunna mitt på shoppinggatan i centrala Göteborg dekorerades. Alla platserna skyltades upp. Botaniska kläddes i samma rislampor och vindspel och invigningen hölls med en enorm picknick och japanska kulturaktiviteter i trädgården.

Invigningen lockade besökare från alla åldrar. Barnfamiljer, tonårsgäng, unga par och pensionärer. Kampanjen fotograferades flitigt och spreds över sociala medier. Den fick stor uppmärksamhet med flera artiklar i bl a Göteborgs-Posten och GT/Expressen. Järntorget blev enligt Expressen den mest fotograferade platsen i Göteborg under perioden.

Copywriter: Lisa Schultz, Some kind of wonderful