Göteborgs Botaniska Trädgård

Lanseringskampanj / Event / Installation / Programhäfte / Annonsering / Utomhustavlor

Uppdrag:
Lansering av Botaniska Trädgårdens Japan tema med uppföljande årliga kampanjer.

Idé:
I japan invigs våren med en stor hanamipicknick när körsbärsträden står i blom. (Hanami = beskåda blommor). Därifrån kom idén om att inviga hela första Japan året med en hanami.

Utförande:
Strax innan blomningen kläddes de nakna körsbärsträden i centrala Göteborg (Järntorget, Centralstationen och Linnéplatsen) samt träden i Slottsskogen (vägen som leder förbi avfarten till Botaniska) med över 800 rislampor och 40 vindspel. Ett eget utplacerat körsbärsträd planterat i en jättetunna mitt på shoppinggatan i centrala Göteborg dekorerades. Alla platserna skyltades upp. Även inne i Botaniska dekorerades träden med rislampor och vindspel och invigningen hölls med en enorm picknick och japanska kulturaktiviteter i trädgården.

Besöksrekord varje år:
Första året slogs besöksrekord med över 10 000 besökare på invigningsdagen och 65 000 besökare under de två första veckorna. Varje år har sedan nya besöksrekord slagits. Lanseringen satte en ny tradition på plats i Göteborg. Här invigs sedan dess våren, precis som i Japan, med en stor hanamipicknick i Botaniska. Den lockar besökare från alla åldrar – barnfamiljer, tonårsgäng, unga par och pensionärer.

Kampanjens spridning:
Kampanjen fotograferas flitigt varje år och sprids över sociala medier. Den har fått och får fortfarande stor uppmärksamhet med flera artiklar i bl a Göteborgs-Posten och GT/Expressen. Järntorget blev enligt Expressen den mest fotograferade platsen i Göteborg under lanseringsperioden.

Copywriter:
Lisa Schultz, Some kind of wonderful