Göteborgs Botaniska Trädgård

Lanseringskampanj / Event / Installation / Programhäfte / Annonsering / Utomhustavlor

Uppdrag:
Lansering av Botaniska Trädgårdens Japan tema, nå en bredare publik och etablera en ny tradition i Göteborg kring hur man firar vårens ankomst.

Idé:
I japan invigs våren med en stor hanamipicknick när körsbärsträden står i blom. (Hanami = beskåda blommor). Därifrån kom idén om att inviga hela första Japan året med en hanami.

Utförande:
Strax innan blomningen kläddes de nakna körsbärsträden i centrala Göteborg (Järntorget, Centralstationen och Linnéplatsen) samt träden i Slottsskogen (vägen som leder förbi avfarten till Botaniska) med över 800 rislampor och 40 vindspel. Ett eget utplacerat körsbärsträd planterat i en jättetunna mitt på shoppinggatan i centrala Göteborg dekorerades. Alla platserna skyltades upp. Även inne i Botaniska dekorerades träden med rislampor och vindspel och invigningen hölls med en enorm picknick och japanska kulturaktiviteter i trädgården.

Besöksrekord varje år:
Första året slogs besöksrekord med över 10 000 besökare på invigningsdagen och 65 000 besökare under de två första veckorna. Varje år har sedan kampanjen/eventet upprepats och nya besöksrekord slagits. Lanseringen satte en ny tradition på plats i Göteborg. Här invigs sedan dess våren, precis som i Japan, med en stor hanamipicknick i Botaniska. Den lockar besökare från alla åldrar – barnfamiljer, tonårsgäng, unga par och pensionärer.

Kampanjens spridning:
Kampanjen fotograferas flitigt varje år och sprids över sociala medier. Den har fått och får fortfarande stor uppmärksamhet med flera artiklar i bl a Göteborgs-Posten och GT/Expressen. Järntorget blev enligt Expressen den mest fotograferade platsen i Göteborg under lanseringsperioden.

Copywriter:
Lisa Schultz, Some kind of wonderful